Lykkestrategi: Venlighed


Gode sociale relationer er en af de vigtigste ingredienser i et lykkeligt liv. Venlighed er et effektivt tankesæt, der styrker vores relationer og samtidig opnår vi selv højere lykke. Venlighed er nemlig dobbeltsidet.

Skrev du tankesæt?

Ja, venlighed kræver et mentalt skifte i vores tankesæt. Når først vi har fået øjnene op for den dobbeltsidede effekt, der ligger i at praktisere venlighed, så ser vi pludselig flere muligheder, vi ser andre mennesker på en ny måde og vi bliver mere bevidst om, hvordan vi kan gøre en positiv forskel. Glade mennesker er mere fokuseret på hvordan de kan gøre noget godt for andre, hvilket skaber en positiv opadgående spiral.

Det dobbeltsidede ligger i, at når vi praktiserer venlighed gør vi andre glade, men det har også vist sig, at det gør giveren glad. Når vi er generøse og villig til at dele ud af os selv og vores ejendele, gør vi andre glade. Selv hvis det at være venlig og hjælpsom føles ubehageligt, urimeligt eller vi ikke får noget igen, så har det en gavnlig effekt på vores lykkeniveau.

Gammel lærdom siger, at hvis vi vil være lykkelig, skal vi praktisere medfølelse

Vi bliver lykkelige, når vi gør andre lykkelige. Det er på mange måder den modsatte opskrift end den gængse, hvor vi forsøger at rage så meget som muligt til os selv og kæmper for at holde fast på det, i den tro, at vi blive ulykkelige, hvis vi deler eller giver noget væk. Det er et eklatant eksempel på, at vi leder efter lykken udenfor os selv. Venlighed og medfølelse går den anden vej, vi giver noget af os selv til andre – det er for mange, et mentalt skifte i vores tankesæt.

Hvad er venlighed?

Venlighed kan være små ting som at give en hånd til en presset kollega, hjælpe en fremmed på gaden, handle ind for en syg ven, vande naboens blomster mens de er på ferie, flytte for en veninde, give penge til en hjemløs eller give en spontan gave til en vi holder af. Det er alt sammen udtryk for uselviske handlinger også kaldet altruisme.

At være venlig, gavmild og generøs gør, at vi opfatter andre mere positivt. Når vi hjælper andre, mindsker vi vores skyld og ubehag over deres problemer og lidelser samtidig med, at vi bliver mere opmærksomme på at værdsætte vores eget forgodtbefindende. Gavmilde handlinger er også en glimrende distraktionsstrategi overfor rumination, da fokus skiftes fra navlepilleri til andre mennesker. Vi kan altså hjælpe os selv, ved at hjælpe andre.

Venlighed styrker os selv

Venlighed påvirker også vores selvopfattelse. Vi begynder at se på os selv som et mere altruistisk og medfølende menneske, som igen kan medføre øget tillid og optimisme. Hvis vi udfører frivilligt arbejde eller velgørenhed, så sætter vi vores ressourcer og kompetencer i spil, som giver en følelse af kontrol over livet. Det nye arbejde kan resultere i opdagelse af nye skjulte kompetencer og et større netværk, som alt sammen er gode input, til et bedre liv.

Venlighed styrker vores netværk

Når vi hjælper andre på en altruistisk og uselvisk måde, så medfører det en række positive sociale konsekvenser. Dels hjælper vi andre og gør dem glade på en uselvisk måde og dels giver det os selv glæde, en større mening med livet, stiller os i et mere positivt lys overfor andre mennesker, så vores personlige netværk vokser.

Venlighed smitter

Når vi selv er opmærksomme på, at andre tænker på os eller gør noget godt for os, så bliver vi glade og taknemmelige. Taknemmelighed har det med at udløse venlighed, som udløser taknemmelighed hos andre. Dette spil mellem venlighed og taknemmelighed kan sprede sig som ringe i vandet – det smitter. Det samme gælder selvfølgelig for dårlig opførsel og negativ energi, som også kan sprede sig, indtil de bliver besejret af venlighed og positivitet.

Der er faktisk utallige gode grunde til, at vi bør være mere venlige overfor hinanden!

Hvordan praktiseres venlighed?

Der findes ikke en fast guide til hvordan vi praktiserer venlighed, da de afhænger af konteksten. For at få øje på dem, handler det simpelthen om at se med nye og åbne øjne på omgivelserne. Er der en ven, familiemedlem eller kollega der trænger til et varmt smil, et kram, at vi spørger ind til dem, at vi giver en ekstra hånd med noget arbejde eller planlægning? Vi behøver ikke engagere os i at redde verden med det samme for at udtrykke venlighed, ofte kan vi starte med at se på vores nære relationer som venner, børn, familie og kæreste. For at praktisere venlighed kræves der ikke noget særligt talent, planlægning, tid eller penge. Det eneste der kræves, er at vi beslutter os for at være et venligt og generøst menneske og så være åben og observant.

Variation er livets krydderi

Det kan lyde mærkeligt, men for at venlighed skal have en varig effekt, så er det vigtigt at variere vores gerninger. Lige som med eksterne omstændigheder, så vænner vi os til dem og vi skal derfor variere dem for at bibeholde deres gavnlige effekter. Det gælder dog primært for de små handlinger. De store handlinger, som at arbejde frivilligt, være mentor for et andet menneske eller være besøgsven, vil altid give mening i livet og glæde andre.

Husk:

Venlighed måles ikke på størrelsen af handlingen, men på at vi rent faktisk udfører den

Strategier for venlighed


Åbn øjnene

Det første skridt er at åbne øjnene og se verden på en ny måde. Vær opmærksom på andre mennesker, hvilke behov har de mon? Hvordan kan vi hjælp? Hvordan kan vi gøre noget godt i dag, for andre? Når først vi har fået øjnene op for alle de steder, vi kan gøre en positiv forskel for andre, så gælder det om at være kreativ og styrke vores venlighedsmuskel. Gør det til en vane at udføre mindst tre venlige handlinger om dagen.

Det kan kræve lidt kreativitet at variere de venlige handlinger. Hvis økonomien tillader det, kan vi altid give eller donere penge til indsamlinger, hjemløse, betale en kaffe for en ven eller en fremmed. Er økonomien knap, så kan vi give vores tid. Bruge vores kompetencer til at hjælpe andre, tilbyde at babysitte, slå græsset, hænge en lampe op, smide ting ud og køre dem på lossepladsen – der er uendelige muligheder. Vi kan også overraske en ven med hjemmelavet mad, en tur i teateret eller en spontan gave. Vi kan også ringe til en gammel ven eller skrive et personligt brev.

Hvis du har andre gode eksempler på venlige handlinger, så skriv gerne til mig.

Fem handlinger på en dag

Hvis vi vil give os selv og andre et boost, så handler denne strategi om at vi på en enkelt dag, skal praktisere fem venlige handlinger. Det skal være handlinger som kræver noget af os, donere blod, hjælpe naboen med havearbejde, male hos ven. Vær kreativ og opfindsom. Det kræver noget planlægning, men det er det hele værd. Når dagen er omme, kan vi nyde den gode følelse af venlighed og stolthed over at gøre noget for andre samt mærke hvordan vi har styrket vores relationer.

Hvis vi gør dette til et tilbagevendende ritual, har det varigt indflydelse på vores lykke.

Prøv noget nyt

En anden strategi er, at vi hver uge skal afprøve en ny venlig handling, som vi ikke plejer at udføre – og gerne noget som ikke falder os naturligt. Sige hej med et stort smil til alle vores kollegaer, folk vi møder på gaden eller personalet i supermarkedet. Være 100 % nærværende og lyttende til de dialoger ugen bringer i stedet for at tale. Sige ja til vores børn i stedet for nej. Holde tilbage i trafikken og vise hensyn. Give morgenens første 15 minutter til vores kæreste frem for os selv eller server kaffe på sengen for hende. Stå en halv time før op end vi plejer og bag boller til familien. Give 5 minutter til hver af vores nærmeste kollegaer og spørge til deres dag og arbejde.

Der er uendelige muligheder for at gøre noget godt for andre, som tilmed påvirker os selv positivt.

Sætte os i andres sted

Vi kan også arbejde med vores medfølelse ved at sætte os i andres sted og se verden fra deres synspunkt. Vi skal prøve at forestille os, hvordan det er at have et nyfødt barn, hvilke glæder og omvæltninger givet det i livet? Hvordan er det ikke have et arbejde, ikke at have noget fast at stå op til? Hvor er det at skulle vende hver en krone? Være stressramt? Have en kronisk sygdom eller have kærlighedssorger? Det skaber sympati at sætte sig i andres sted.

Hvis vi hver uge tilbyder vores hjælp til en person, som står overfor nogle andre udfordringer i livet end dem vi selv har, så øger vi vores taknemmelighed og udvikler styrke og medfølelse.

Gør noget ingen bemærker

Og endelig bør vi ugentligt udføre en venlig handling, som vi ikke forventer bliver bemærket og hvor vi ikke forventer at få noget retur. Dette styrker vores selvværd og mening med livet, da vi overbeviser os selv om, at vi ikke kun gør venlige handlinger for at få noget retur, altså at vi ikke bare gør gode gerninger fordi vi skal.


Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.