Det lykkelige liv – hvad er lykke?


Når vi er lykkelige smiler vi. Vi beskæftiger os med ting, der opsluger vores opmærksomhed. Vi har klare mål som vi har fundet en dybere mening med at realisere. Vi har et stærk netværk og tætte relationer, vi kan dele vores mest fortrolige oplevelser, glæder og sorger med. Vi har et dynamisk tankesæt, der absorberer de dårlige oplevelser og knubs, som livet altid vil byde på, så de ikke manifesterer sig som angst eller depression. Vi gør ting for andre, alene fordi vi holder af dem. Vi holder vores følelsesliv i balance, tænker positive tanker, har tilgivet fortiden, er optimistiske omkring fremtiden, er tilstede i nuet og værdsætter øjeblikket. Det fylder os med energi og overskud, som kanaliseres ud igennem vores kropssprog, der smitter af på vores omgivelser og helt automatisk tiltrækker endnu flere af de gode oplevelser. Pyha, hvem vil ikke gerne leve i sådan en lykkespiral? Jeg melder mig frivilligt. Kan det lykkes for mig, kan det lykkes for alle!

Men er meningen med livet egentligt at leve et lykkeligt liv? Ja, er min påstand. Min påstand er også, at den skal findes inde i os selv, selvom de fleste leder efter den alle mulige andre steder. Min sidste påstand er, at det eneste der står mellem os og lykken, er ignorance. Ignorance i form af manglende vilje til at se virkeligheden i øjnene. Mit mål med denne blog er tofoldig: Dels at argumentere for mine påstande og dels at anvise en vej til lykken.

Hvad er lykken?

Det spørgsmål har jeg brugt nogle år på at lede efter da det gik op for mig, at jeg måske aldrig har oplevet længerevarende lykke i mit liv og indså, at hvis jeg fortsatte min adfærd, ville det heller aldrig komme til at ske. Endnu værre, så havde jeg ikke den fjerneste ide om, hvad der skulle til, for at jeg kunne leve et mere lykkeligt liv. Var det bare at tvinge mundvigene opad, indtil de sad der permanent? For en person som jeg, der stort set udelukkende har levet oppe i hovedet, havde jeg brug for at læse mig til, hvad det der lykke og glæde egentligt var for nogle størrelser og hvordan jeg kunne blive en af de frelste. For andre falder det blot naturligt.

Den ene bog tog den anden, som førte til et nyt emne, der resulterede i endnu flere bøger. Det blev til en omfattende rejse bestående af en del bøger og flere end 10.000 sider fyldt med understregninger og noter i margen. Jeg har læst om lykke set fra en psykologisk, filosofisk og Buddhistisk vinkel.

Hele mit liv havde jeg bildt mig selv ind, at det var fuldstændig ligegyldigt, om jeg var glad, optimistisk, venlig og taknemmelig på min egen lille isolerede ø. Hvis blot min velstand og karriere gik fremad, så ville lykken helt af sig selv indfinde sig en dag.

Men jeg tog fejl. Den dag kommer aldrig.

Opskriften på lykke

Lad os springe direkte til det vi alle higer efter: opskriften på lykken! Hvilke af nedenstående punkter fører til lykke?

  • Et parforhold?
  • Børn?
  • At få mere fart på karrieren?
  • Eller måske et nyt mere udfordrende og fleksibelt job?
  • Et større hus?
  • Et nyt køkken, nyt badeværelse eller måske en vinkælder?
  • En ny bil?
  • At se bedre ud?
  • Eller måske bare få håret tilbage på hovedet?
  • En smuk kæreste?
  • Tabe et par kg eller fem?
  • Helbredelse af kroniske smerter?
  • Flere penge?
  • Mere tid?

For mig personligt, kunne jeg sætte en hel del krydser. Men i takt med at huset blev møbleret med nøje udvalgte designermøbler, vinkælderen blev fyldt efter region og årgang, bilen fik flere end fire cylindere og barn blev til børn, udeblev den dybtfølte lykke stadig. Sandheden er nemlig, at ingen af punkterne resulterer i bemærkelsesværdig højere lykke af den længerevarende slags. Ovenstående liste er en liste af håb. Håb om, at nogle eller noget sørger for, at vores liv bliver lykkeligt. Hvis vi vender det hele på hovedet, så er det faktisk heldigt, at materielle ting, udseende, børn og helbred ikke er nøglen til vores lykke. Alle disse omstændigheder kan forsvinde fra den ene dag til den anden og vi kan kun i ringe grad kontrollere dem, hvormed vi mister kontrollen over vores eget liv.

Problemet er, at vi leder efter lykken de forkerte steder. Vi kæmper de forkerte kampe.

Jeg ved det er kontroversielt at hævde, at hverken børn eller et parforhold gør os lykkelige. Det er også en sandhed med mange nuancer, men vi kender vist alle en eller to, der er gift, har et par børn og som ikke just stråler af livsglæde og energi – gør vi ikke? Ergo fører det ikke automatisk til et lykkeligt liv, det kan faktisk gøre det værre. Et parforhold og børn giver os ikke lykke, men kan være vigtige brikker til at vi kan skabe lykke. Den erkendelse gjorde mig blot endnu mere nysgerrig på, hvilken størrelse lykken egentligt er.

Så hvis vi er utilfredse med vores job, hus, kæreste, løn eller udseende – så er første skridt faktisk at se bort fra disse faktorer, da de kun kaster et røgslør over, hvordan vi opbygger et ægte og varigt lykkeligt liv, som ingen kan tage fra os.

Se nu begynder det at ligne noget!

Men hvad er lykke så?

Hvis varig lykke ikke skal findes i ægteskabet, karrieren og det lækre hus, hvor kan vi så finde den? Det kan lykkeformlen give os det første hint om:

Lykke = Omstændigheder + arv + variable egenskaber

  • Omstændigheder: Omstændighederne i vores liv er alt det udenfor os selv, hvor vi bor i verden, om vi er i et parforhold, job, indkomst, alder, højde, udseende – ting som vi kun har delvist eller ingen kontrol over og som er relativt svære at ændre på. Højst overraskende er det, i hvert fald for mig, at vores livsomstændigheder kun er ansvarlige for 10 % af vores lykke. Især når vi bruger omkring 90 % af tiden på at jagte den netop her!
  • Arv: Dernæst ligger halvdelen af vores lykke gemt i generne. Det er vores baseline, altså vores udgangspunkt for glæde i livet. Generne spiller dermed en stor rolle for om vi er naturligt pessimistiske eller optimistiske og dermed i hvor høj grad vi er genetisk disponeret for at være lykkelige eller triste. Vores gener kan vi endnu ikke ændre på, men heldigvis har vi 40 % tilbage at lege med.
  • Variable egenskaber: Tilbage er 40 % som vi frit kan disponere over. De dækker helt præcist over tre elementer: tanker, følelser og adfærd. Der er faktisk ikke mere i verden vi kan kontrollere! Tanker og handlinger fører til følelser, så hvordan vi tænker og handler bliver dermed helt afgørende for, hvordan vi tilgår verden, om det sker med et smil på læben eller nedadgående mundvig. Hvis det er første gang vi hører det, skal der nok tygges lidt på det udsagn, før det kan fordøjes.

De største mentale barrierer for et lykkeligt liv

Som jeg vil argumentere for, så er det ikke livets omstændigheder eller vores gener, der afgør, om vi er lykkelige eller ej – det er os selv! Og det bedste er, at det ikke koster noget som helst at vælge lykken til, ud over måske en bog, psykologhjælp, coaching eller at du læser med her, for at lære redskaberne at kende. Men først skal vi se på de mest udbredte mentalte barrierer, der holder os tilbage fra at leve et lykkeligt liv.

Barriere 1 – vi tilpasser os alt

Der eksisterer et lidet flatterende begreb kaldet hedonisk tilvænning. Hedonisme er læren om, at det ypperste mennesket kan stræbe efter er nydelse – så det bør vi gøre. Virkeligheden er dog, at uanset hvor megen nydelse vi jagter og opnår, vil vi altid tilpasse os den nye livssituation. Når vi flytter i det nye hus eller til varmere himmelstrøg, så oplever vi øjeblikkeligt et stort lykkeboost – men den falmer, stille men sikkert. Efter nogen tid bliver det vores new normal og vi falder tilbage på vores naturlige leje, styret af vores gener.

Det er ændringer i omgivelserne, der udløser glæde, altså det at få en ny og bedre telefon, bil eller arbejde. Herefter stagnerer vi på et nyt plateau, hvor der ikke sker nye ændringer og som derfor ikke udløser ny glæde.

Så for at opretholde den glæde vi udvinder af omgivelserne, skal vi konstant ændre på dem, købe nyt, prøve nyt, opgradere – vi lærer aldrig at værdsætte det vi har. Som en anden misbruger, er vi nu havnet i den hedonistiske trædemølle, der konstant skal fodres, uden vi kommer nogen vegne. Evolutionsmæssigt skal mekanismen sikre, at vi aldrig forfalder til at lade os nøjes og menneskets udvikling dermed går i stå. Det er godt tænkt. Man skulle næsten tro det var udtænkt af kreative marketingfolk for at skabe uendeligt forbrug.

Barriere 2 – jeg er ikke født lykkelig

Hvis vi synes livet er ulykkeligt og urimeligt, er det nærliggende at give generne skylden – jeg er født pessimist og der er intet jeg kan gøre ved det. Det anslås ganske vist, at omkring 50 % af vores lykke, eller ulykke, stammer fra generne. Det er udgangspunktet og det er vores naturlige leje, som vi falder tilbage på, efter vi har været nede i kælderen eller oppe på den lyserøde sky. Men heldigvis er der meget vi selv kan gøre. Tilbage er 50 % og megen forskning peger på, at vi kan bygge et lykkeligt liv ovenpå selv det mest traumatiske fundament og dårlige gener. Tanker kan flytte bjerge.

Barriere 3 – jeg har ikke fundet lykken endnu

Jeg bliver lykkelig så snart jeg har fundet den store kærlighed, drømmejobbet eller drømmehuset. Mange leder med lys og lygte efter lykken. De er stålsatte på, at den gemmer sig derude et sted og blot venter på vi opdager den. Når først vi har fundet den, bliver vi lykkelige. Lad være med at vente på lykken kommer forbi, vi sætter reelt livet på pause og i værste fald bliver det en livslang pause.

Hvis ikke vi er lykkelige i dag, så er vi heller ikke lykkelige i morgen, med mindre vi gør noget aktivt ved det.

Årsagen til at vi ikke skal lede efter lykken er, at den simpelthen ikke findes derude. Lykken skal findes inde i os selv. Vi er selv herrer over 40 % af vores lykke og den afhænger ikke af eksterne omstændigheder. Den afhænger af, hvordan vi tænker og tilgår livet og verden. Det kan sagtens være, at den rette partner og det rette job kan skabe stor lykke for os, men det er os selv der skaber denne lykke, fordi vi tillægger parforholdet og jobbet en dybere mening. En dybere mening vi kan finde i næsten alt, hvis vi er bevidste om det. Og omvendt, så kan alt virke meningsløst, hvis vi tillader det.

Barriere 4 – jeg bliver lykkelig når de rette omgivelser er på plads

Jeg bliver lykkeligt, når de rette omgivelser er til stede. Måske tænker vi nostalgisk tilbage på studietiden, fredagsbarer, udlandsophold, højskoleophold, rejser, den første kærlighed, da børnene var små eller det første projekt ude i erhvervslivet – dengang var vi fyldt med energi og oplevede lykke. Nu hænger vi fast i den overbevisning, at det hele skyldtes omstændighederne og er nødt til at genskabe de rammer, før lykken igen viser sit ansigt. Eller endnu værre: Den tid er gået, så nu bliver vi aldrig lykkelige igen. Heldigvis forholder det sig ikke sådan.

De lykkelige stunder fra fortiden skyldtes ikke omgivelserne. Omgivelserne er maksimalt ansvarlig for 10 % af vores lykke. Årsagen til at vi fandt lykkelige dengang, skal også findes inde i os selv. Vi havde tanker, følelser og en adfærd, der skabte denne gyldne tid. Måske var det det rige sociale liv og den konstante strøm af nye inspirerende input, der gjorde os lykkelige i studietiden. Siden da er det store sociale netværk måske udskiftet med vores egen lille familie og strømmen af ny viden er erstattet af sporadiske nyheder fra internettet. Men hvad står egentligt i vejen for, at vi kan styrke vores netværk og opsøge ny viden indenfor vores interessesfære i morgen?

Det er i hvert fald ikke omgivelserne.

Barriere 5 – ignorance

Den sidste mentale barriere, er os selv. Lykken kommer indefra og det samme gælder også ulykken. Ofte er det vores egne tanker, handlinger og idealer, der står i vejen for et lykkeligt liv. Hvis vi nægter at indse, at vores ulykkelighed har årsager, der kan identificeres og handles på, så anerkender vi samtidig, at vores elendighed og lidelse skyldes tilfældigheder eller skæbnen. Så længe vi tror på det, gør vi os selv unødigt sårbare, da vi lægger vores liv og lykke i hænderne på andre. Det er bekvemt, da vi så kan give andre skylden for vores miserable liv, men det er også et kæmpe selvbedrag, som hverken vi eller vores omgivelser er tjent med.

Den største ændring i vores liv, er ikke at drage ud mod nye landskaber, men at få andre øjne

Vi har alle evnen til at fjerne det slør af ignorance, der forhindrer os i at se indad og dermed befri os selv fra selvmedlidenhed og afhængigt begær, der uvægerligt leder os til ulykke. Vi kan således sagtens være ulykkelige, selvom vi er gift, har børn og tjener langt over landsgennemsnittet, hvis vi ignorerer vores inderste længsler og drømme.

Der er kun os selv tilbage

De fem barrierer skyder stort set hele den gængse opfattelse af lykke ned. Lykken afhænger ikke af vores indkomst, vi kan ikke købe os til den. Lykken skal ikke findes derude og et lykkeligt liv afhænger ikke af vores aktuelle livsomstændigheder. Vi er måske disponeret til at se negativt på tilværelsen, men vi har alle muligheden for at ændre denne disposition. Vi kan heller ikke lægge ansvaret for vores lykke over på andre ved at nægte at se indad. Det bør nu stå klart, at der kun er én som er ansvarlig for om vi er lykkelige eller ej: os selv.

Vi bærer selv ansvaret for, om vi lever et lykkeligt eller ulykkeligt liv

Hvis vi anfægter det, så er det ignorancen der taler.

Det gode liv

Når vi nu har fået dementeret de største mentale barrierer, så er det tid til at se nærmere på hvad et lykkeligt liv er for en størrelse og hvordan vi kan opnå det.

Det er faktisk ganske simpelt: Et lykkeligt liv handler om at skabe så mange positive følelser i hverdagen som muligt og samtidigt håndtere og minimere de negative af slagsen, som forpester vores liv. Det skyldes, at de negative følelser er mere kraftfulde og larmer mere i vores bevidsthed end de positive, som derfor skal fylde mest for at give en følelse af lykke.

Vi skal skelne mellem de enkeltstående store begivenheder i livet og så hverdagslykken. Vi er euforisk lykkelige når vi underskriver vores første ansættelseskontrakt, holder vores førstefødte i armene, får nøglerne til det første hus, vores udkårne siger ja til os – eller den jul, hvor vi som barn fik den togbane, vi så brændende ønskede os. Men selvom det er store begivenheder, forbundet med positive minder, så er det ikke disse øjeblikke, der gør forskellen på, om vi er lykkelige eller ej. Det afgørende for et godt liv er, om vi oplever glæde og velvære, i hverdagen. Vi kan kalde det for hverdagslykke. Det er alt det der sker, mellem de store begivenheder.

Det handler om hverdagslykke

Hverdagslykken består af mange små daglige behageligheder og glæder. Den kommer ikke af at vente på det store held, som kun meget sjældent indtræffer. Selvom positive følelser er kortvarige, så er de langt fra ligegyldige. Nydelsesrige øjeblikke får os ikke bare til at have det godt, de udvider vores horisont og opbygger sociale, fysiske og intellektuelle evner. Det medfører, at positive følelser sætter gang i en positiv opadgående spiral: Vi føler os oplivet efter at have løbet en tur, hvilket fremmer vores kreativitet, der resulterer i nye ideer til hvordan vi kan løse de arbejdsopgaver, der ligger på vores bord og hvordan vi kan forkæle vores kæreste, som er med til at øge arbejdsglæden og styrke parforholdet, som igen styrker vores engagement og tilfredshed, som gør os mere taknemmelige, hvilket øger vores optimisme, som til sidst gør os mere modstandsdygtige overfor modgang i livet og pludselig har vi skabt os selv et mere robust liv, der er selvforstærkende.

Opskriften på varig lykke

Her er min pixibogsopskrift på et lykkeligt liv:

  • Et lykkeligt liv består af en overvægt af gode dage
  • En god dag har en overvægt af positive følelser
  • En positiv følelse kommer af en positiv tanke eller handling, det være sig taknemmelighed, et varmt kram eller kold champagne
  • Positive tanker og handlinger skaber vi selv – vi har nu kontrollen!

Så strategien er simpel: Skab så mange positive følelser i hverdagen som muligt!

Det lyder næsten banalt. Ved at skære lykken ned til små bider af positive tanker og handlinger, bliver det pludseligt meget mere håndgribeligt at skabe et godt liv – og vi kan starte allerede i dag!

Alternativet er at knokle mellemfornøjet i flere år på at opbygge det forkromede liv vi tror gør os glade og så håbe på vi til sidst sprænge lykkebanken efter en livslang golgatavandring.

Måske ender det lykkeligt, måske gør det ikke. Forskellen er, om rejsen mod målet er fyldt med glæde og lykke eller frustration – populært sagt, så er livet de dage der kommer og går, så lad os fylde dem med lykke!

Er målet med livet at jagte lykken?

Jeg startede med at påstå, at målet med livet er at jagte lykken. Mange vil sikkert hævde, at de giver fanden i lykken og bare vil have lov til at opbygge en virksomhed, købe sig til nydelse og udskifte deres partner hver gang forholdet bliver for besværligt og kræver vedligehold. Men alt hvad vi mennesker tænker og gør, bevidst eller ubevidst, kompetent eller klodset, passioneret eller afdæmpet, har til formål at skabe positive følelser. Mange har blot en forskruet opfattelse af, hvad der genererer positive følelser og fører til et meningsfuldt liv. Den succesfulde forretningsmand er overbevist om, at det enøjede fokus på penge og prestige resulterer i et lykkeligt liv, når målet en dag er indfriet efter et langt og egocentrisk liv, hvilket leder os til næste påstand: ignorancen.

Ved ikke at se kritisk på vores egne tanker og handlinger, saboterer vi vores egen lykke. Det gør vi ved ikke at tage ansvar for vores inderste behov og længsler, men i stedet drager på en skyggejagt efter det meningsfulde liv, hvor vi i den livslange mellemtid kontinuerligt dulmer smerterne med flygtige og kortvarig fornøjelser.

Det svarer på sidste påstand, at lykken skal findes i os selv. Positive følelser kommer af positive tanker og handlinger. Vi har, hver dag, valget mellem at fortsætte som vi altid har gjort – og dermed opnå de samme resultater – eller begynde at opbygge et stabilt fundament inde i os selv, der fører til livslang lykke. Det sidste er netop hvad lykkestrategierne opbygger.

Velkommen til det lykkelige liv!


Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.